tiistai 19. huhtikuuta 2011

Inspiraatio vol. 1 - mistä se tulee ja miten sitä voi hyödyntää


Käykö itsellesi joskus näin? Ei se mitään - niin minullekin.

Tässä postauksessa olisi tarkoitus siis käsitellä inspiraatiota ja sitä, mistä perkeleestä sitä oikein saa. Kaikilla luovilla aloilla tämä on arkipäivää ja toisilla homma sujuu kuin luonnostaan - pää on jatkuvasti täynnä ajatuksia ja ideoita pulppuaa kuin räntää syksyiseltä taivaalta. Sitten on taas niitä ihmisiä, jotka takomalla takovat päätään, mutta mitään ei tule ulos.

Ja toiset matkii ja kopioi. Kopiointiakin voi kuitenkin tehdä mielestäni kahdella tapaa: hyvin tai erittäin mauttomasti. Kuka muistaa mm. tämän alla olevassa kuvassa olevan mekon?


Kyseessä on Subillakin nähty Fashion Show -muotisuunnitteluohjelma, jossa kilpailijoiden piti tehdä kohtuullisen kaupallisia vaatteita ja joista sitten muotinäytösyleisö äänesti mieleisensä tuomaroitavaksi. Tämä tanttu (kuvassa oikealla) ei kauas kantanut ja suunnittelija lensikin kisasta ulos, sillä se oli melkein suora kopio Lanvinin yksiolkaimisesta mekosta. Alkuperäinen luomus oli Maggie Gyllenhaalilla päällään Golden Globeissa (kuvassa vasemmalla).
Tuo Lanvinin mekosta tehty kopio olisi saattanut mennä kisassa läpi, jos siihen olisi valittu vaikkapa erilainen vyötärörakenne ja materiaali. Ei mikään järjetön luovuuden riemuvoitto, mutta ei olisi sentään ollut suora kopio.

Kopiointi on kuitenkin arkipäivää vaateteollisuudessa, vaikkakaan se ei ole ehkä se sujuvin keino edetä esim. muotisuunnittelukilpailussa. Omasta mielestäni kokonaista vaatetta ei kannata kopioida ja markkinoida omanaan. Pieniä yksityiskohtia kannattaa silti tarkkailla, sillä niistä saattaa löytää vaikkapa kivan kauluksen tai taskun mallin omaan luomukseensa. Periaatteessa kaikki on jo keksitty - nyt pitää osata soveltaa muotoja ja materiaaleja siten, että niistä syntyy omannäköinen juttu.

Mistäpä sitten itse saan inspiraationi? Viimeksi taisin innostua sydänjuuriani myöden, kun näin tältä artistilta seuraavanlaisia luomuksia:

Siis lääh :p Osaisinpa tehdä jotain noin hienoa. Näistä kuvista en kuitenkaan lähtisi tekemään suoraa kopiointia, vaan soveltaisin kyseistä nahkakuviointia ja -tekniikkaa esimerkiksi takin kaulukseen tai mansetteihin. Laukuissakin tämä kuvio saattaisi näyttää hienolta. Ja hameessa. You get my drift. ;)


Joskus inpiraation lähteenä voi toimia fiiliskuva tai tunnelma. Kuva/tunnelma, minkä kautta ei oikeastaan haeta mitään tiettyä yksityiskohtaa vaatteeseen vaan halutaan luoda vaatteeseen ja katsojallekin tietynlainen olotila. Tällainen kokoelma on mielestäni esimerkiksi Alexander McQueenin viimeiseksi jäänyt mallisto Plato's Atlantis.

Vaatteisiin on saatu oikeanlainen fiilis, jota malliston nimikin komppaa täysin. Ei ollut ihan turha jätkä tuo Alexander.


Itse voisin lähteä rakentamaan mallistoa vaikkapa seuraavanlaisista kuvista ja niiden tunnelmista:

Yksityiskohdat hioutuvat usein vasta sen jälkeen, kun vaatteen muoto ja siluetti on saatu kasaan. Selkeytän tätä prosessia seuraavassa inspis-postauksessa.

Seuraavalla kerralla näytän muutenkin kuvien kautta, miten inspiraatio luodaan ideaksi ja sitä kautta suunnitelmaksi.


Lukeekohan näitä kukaan...? :D Kertokaa myös, jos jauhan täällä mielestänne puuta heinää. Pistetään väittely pystyyn tms. x)

Ps. Kuvat tarjosi ystävämme Google ja oma kuvakansioni. Mikään kuvista ei ole itseottamani.

Vakava viesti

Puhutaanpa hetki vakavia - haluan kertoa teille miksi olen ollut näin kauan hiljaa. Tahallani en ole halunnut jättää tekemättä postauksia, koruja tai muutakaan. Aina ei vain pysty eikä jaksa.

Faktahan on se, että suren rakasta Lepakko-tyttöäni edelleen. Itku tulee herkästi erityisesti kun jään yksin ja otan Lepakon uurnan tai kuvan syliini. Joku pelle on nyt siellä kuitenkin, että "voihan v*ttu pääse nyt ämmä jo yli siitä katista". Tyttö oli minulle kuitenkin niin rakas ja kaipaan häntä edelleen aivan hirveästi. Toisaalta mieltäni lämmittää edes vähän se ajatus, että Lepsu ei kärsi kivuista enää ikinä ja että näemme vielä joskus ja olemme ikuisuudessa yhdessä.

Lepakko 14.7.2006-23.12.2010

Olen myös tuntenut riittämättömyyttä ja turhautuneisuutta. Näihin tunteisiin ovat liittyneet monet asiat, mutta pääasiassa työttömyys on painanut niskassa. Olen tehnyt tilaustöitä jonkun verran, mutta kaipaan jonkinlaista rutiinia elämääni. Nyt tämä asia kuitenkin muuttuu, ja huomaan olleeni viime päivät paljon pirteämpi. Olen jopa aloittanut liikunnan ja olen päättänyt että tiputan painoani ja parannan oloani elämäntapojen muutoksella.

Elämääni ilostuttaa myös kaksi uutta perheenjäsentä, jotka ovat tulleet minulle hurjan rakkaiksi. Saanko esitellä teille: Laipsu ja Lara <3Lapset on otettu meille asumaan Rekku Rescuen kautta ja ihanampia mussukoita saa hetken hakea ^^
Kyllä tämä elämä taas voittaa, kevät on saapunut ja mieli on jo aurinkoisempi. :)

Teen illan aikana toisen postauksen aiheena inspiraatiot ja niistä ammentaminen. Toivottavasti jaksatte lukea ja kiitos teille kaikille, jotka olette pysyneet lukijalistalla: arvostan teitä ja kommenttejanne todella paljon :)