maanantai 23. elokuuta 2010

Miksi gotiikka?

Kuva Viona Art

Tajusin tuossa, että olen jättänyt käsittelemättä ihannoimistani tyylisuunnista ehkä sen jossei nyt tärkeimmän niin ainakin sen, mistä kaikki lähti: gotiikka.

Voit katsoa aiemmin käsittelemäni steampunkin ja gothic lolitan täältä ja täältä.

Goottius ja goottivaatteet viehättävät omaa visuualista silmääni. Näen gotiikassa synkkää kauneutta, joka saattaa olla joillekin liian raskasta katsella (mutta meillehän se on ihan normaalia :D ).

Goottiudessa minua viehättää ehkä eniten sen taianomaisuus. Gotiikassa pyritään usein tuomaan esiin mennyt aika, ehkä jopa sellainen aika jota ei ole koskaan ollutkaan. Usein gotiikan tyylit ottavat erilaisia elementtejä mm. keskiajalta, barokista tai viktoriaaniselta aikakaudelta. Rakastan itse aivan erityisesti vampyyreja ja 1800-luvun aristokraatteja.

Pidän ajatuksesta, että tavallisesta elämästä voi irtaantua pukeutumis- ja elämäntyylin kautta. Minua kiehtoo myös, miten näinkin visuaalisesta tyylistä voi tulla myös osa jokapäiväistä elämää. En koe, että goottilaisuus on pakoa todellisuudesta - gotiikka on toinen todellisuus tuon tavanomaisen elämän rinnalla.

Kuva Victoria Frances


Käsittelin steampunkkia ehkä hieman köykäisesti, en oikeastaan kertonut tyylistä mitään sanoin - mitä se merkitsee minulle ja mistä kaikki alkoi. Voisin tehdäkin nyt pienen kirjallisen analyysin aiheesta tähän gotiikka-aiheen loppuun.

Sain kuulla termistä steampunk joskus vuonna 2007. Silloin pähkäilin, mitä elementtejä käyttäisin NRJ Fashion Awards -kilpailutyössäni (ja ei, en päässyt jatkoon...). Tapailin samaan aikaan poikaa, joka sattui mainitsemaan steampunkista ja ehdottikin sen käyttämistä kilpailutyössä. No tuolloin en jotenkin tajunnut asiasta tuon taivaallista enkä osannut käyttää tyyliä työssäni mitenkään. Kilpailutyöni oli aivan kamala enkä olisi sitä osannut edes toteuttaa. Plaaaah!

Steampunkissa kiehtovat samat asiat kuin gotiikassakin: molemmissa ihannoidaan aikaa, jota ei koskaan ole ollut. Aikakausia romatisoidaan melko rajustikin, sillä tuskin kukaan oikeasti haluaisi elää kulkutautien vilisemässä 1800-luvun Euroopassa. Onneksi nykyaikana kaikki on mahdollista, ja ihmisille suodaan tilaisuuksia pukeutua erilaisiin tapahtumiin haluamallaan tavalla. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tai edes halua pukeutua esim. steampunk- tai lolita-releisiin joka päivä. Itse olen huomannut pukeutuvani melko sovinnaisesti ja "aikuismaisestikin", vaikka rakastankin gotiikkaa, steampunkkia ja lolitaa. Ajatus korsetista ahdistaa, vaikka rakastan niitäkin! Minulla on kuitenkin pieni terveydellinen syy, miksi korsetit eivät tunnu niin mukavilta kuin muilla.... Voisin kyllä ommella teille kaikille korsetit! Ne ovat ihania <3

Ehkä tämä tästä, ehkä löydän vielä sen oman tyylini kaikkien näiden ihanuuksien keskellä. Siksihän meille on tätä aikaa tänne suotu - oma tyyli kasvaa ja kehittyy :)

ps. Kunhan lukijakunta ylittää 35 lukijan rajan, niin taitaapi olla arvonnan paikka... Sanna Von Steamin ensimmäisen sellaisen!

3 kommenttia:

  1. No, ehkä kirjoitan aiheesta joskus enemmän, mutta nyt ei tunnu siltä... Sanotaan että maha on usein niin turvoksissa ettei edes Activiat auta xD

    VastaaPoista
  2. Kysyit minkä maalainen Fanplusfriend on, niin se sijaitsee Kiinassa, Nanjingissa.

    VastaaPoista

Jätäthän itsestäsi pienen viestin minulle ^^
Please do leave a small message for me :)